Breaking News
Loading...

Recent Post

Senin, 25 Mei 2015
Kisah Benar Seorang Anak Minta Ayah Belikan iPhone 6 128GB Untuk Kekasih Sucinya

Kisah Benar Seorang Anak Minta Ayah Belikan iPhone 6 128GB Untuk Kekasih Sucinya


Assalamualaikum. ini adalah satu kisah benar yang terjadi pada rakan saya yang berkerja di Batu Pahat. Harap sebarkan, biar budak itu terasa.

Semalam, aku dapat seorang customer, seorang anak dan ayahnya datang. Ayah dia sakit kaki, macam tak berdaya nak berjalan. Aku pun berikan layanan.

Aku: Assalamualaikum pakcik, kami ada set handphone, laptop dengan barangan rumah. Ada tiga cara bayara, cash, kad kredit dan ansuran mudah.

Ayah: Kalau ansuran mudah macam mana cara dia?

Aku: Kalau ansuran mudah, sediakan penyata gaji, salinan kad pengenalan dan penyata bank. Kalau malas nak pergi bank buat penyata bank, bagi je nombor akaun, saya buatkan penyata bank. Pakcik nak apa, saya kirakan sekali bayaran bulanannya. Paling maksimum bayaran boleh sampai tiga tahun saja.

Anak: Okay bang, berapa eh sebulan untuk iPhone 6 128GB dengan Samsung Note 4?

Aku: *terus ambil kalkulator terus kira* Okay, kalau dua handphone, RM296 untuk sebulan selama 3 tahun. (Sambil tersenyum aku tengok, muka pakcik itu yang macam resah. Aku tahu pakcik tu orang susah).

Anak: Okay, ayah jadi eh? Boleh eh?

Ayah: (Hanya mampu mengangguk mengikut kehendak anak dia)

Aku: Beli handphone sampai dua, satu siapa punya? Umur adik berapa?

Anak: Yang Samsung Note 4 itu saya punya, yang iPhone 6 128GB tu saya nak hadiahkan kepada makwe saya bang. Minggu depan hari lahir dia. Umur 15 bang.

Aku: (Mengucap dalam hati, sambil geleng kepala. Ya Allah, macam ni sekali anak dia buat kat ayah dia? Ayah dia yang bayar bulan-bulan, senang-senang je anak bagi kat makwe dia). Ayah dia terus keluarkan dokumen, aku tengok penyata gaji ayah dia sebulan cuma RM950.

Aku: Okay pakcik, nanti saya proses. Dalam masa seminggu akan dapat jawapan lulus ke tak.

Ayah: Okay. baik dik. Terima kasih. (Dengan wajah yang seperti pasrah dengan kehendak anak dia)

Aku: Sama-sama pakcik. Datang lagi.

(Aku senyum dengan rasa bersalah tengok keadaan ayah dia yang kaki tempang berjalan keluar. Ya Allah macam nak menangis tengok.-sumber
GEMPAR!! (8 GAMBAR) Taktik Keji Dan Jijik Sesetengah Peniaga Goreng Pisang Akhir Terbongkar !!

GEMPAR!! (8 GAMBAR) Taktik Keji Dan Jijik Sesetengah Peniaga Goreng Pisang Akhir Terbongkar !!


Sungguh memeranjatkan apabila mengetahui taktik mencampurkan plastik dalam minyak masakan yang popular di Indonesia ini sudah mula menular di Malaysia.

Sebelum ini, kita dikejutkan dengan pengakuan seorang peniaga ayam goreng rangup dari Indonesia yang telah membuat pengakuan mencampurkan plastik atau paket minyak itu sendiri ke dalam minyak masakannya untuk menghasilkan ayam goreng rangup dan tahan lebih lama.

Namun, ketidakjujuran ini akan mengakibatkan pelanggan mengalami masalah kesihatan terutama kepada organ dalaman.

Berikut merupakan perkongsian oleh pengguna laman sosial.

Beli pisang goreng d gerai kueh donggongon. Tlampau rangup menimbulkan keraguan. Then, memang yg djangka pisang goreng dgoreng dengan minyak + straw. Sangat kurang ajar n x sivik punya penjual.



Cara mengetahui samada ayam goreng atau goreng pisang dicampur plastik:

 1. Bawa bahan kajian anda balik ke rumah (ayam atau pisang dan sebagainya).2. Ambil mancis dan bakar ayam atau pisang tersebut.3. Sekiranya terhasil nyalaan, besar kemungkinan ayam atau pisang terbabit dicampur plastik.4. Segera laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan lanjut.


Minggu, 24 Mei 2015
5 Sebab Kenapa Saya Benci Fynn Jamal

5 Sebab Kenapa Saya Benci Fynn Jamal


Semua orang bercakap mengenai Fynn Jamal. Bila suami dia hisap rokok depan Juna, jadi macam satu masalah besar. And bagi siapa yang tak kenal siapa Fynn Jamal ini akan cakap – who the fuck is she? To be honest, aku adalah salah seorang haters Fynn and I am proud to admit that.

Jangan disembah makhluk Tuhan ini macam dia tidak berdosa. Ya, aku tahu anak dia handsome but please, jangan obses. Dan di atas dasar kebencian itu, aku huraikan 5 perkara yang paling aku benci pasal seorang makhluk Tuhan ini.

1. Syok Sendiri
Kalau nak diikutkan, setiap gambar yang Fynn post di Instagram, semua syok sendiri. Semua bercerita pasal kehidupan dia, suami dan Juna. Tak habis-habis benda yang sama Fynn post but still, masih ramai yang komen dan tergila-gilakan kecomelan Juna. Tapi sedarkah anda di saat anda membenci setiap apa yang Fynn share di Instagram, anda sebenarnya melakukan perkara yang sama.

Kita tidak akan sedar yang kita syok sendiri. Kita tidak akan sedar apa yang kita cakap sebenarnya refleks terhadap diri kita sendiri. Mungkin hukum alam sudah begitu – saat menilai orang lain, kita lupa di mana kita berdiri sebenarnya. Setiap kali kita mencemuh orang lain kita sebenarnya terlupa untuk perbaiki diri sendiri.

2. Penakut
Fynn sebenarnya merupakan seorang yang sangat fragile. Penakut dan paling emosional sekali. Bukti? Pergi Instagram dia dan lihat dia syok sendiri tulis pasal macam-macam benda dengan nada penulisan emosional. Macam mana nak tau, skroll sendiri dan boleh assume yang Fynn ini fragile dan penakut.

Sebab apa saya katakan dia penakut? Sebab semua orang ada perasaan yang sama. Semua orang takut kalau gaji masuk lambat. Semua orang emosional kalau kerja freelance tapi klien bayar payment lambat. Semua orang takut dan kita semua berkongsi perkara yang sama.

Perasaan takut itu adalah perasaan yang kita hadapai tiap-tiap hari dan untuk point kedua ini, saya bagi tabik hormat pada Fynn sebab dapat lepasi perkara yang sukar. Kalau mengikut cerita Fynn, masa mula-mula lepas kahwin, dia terpaksa berpisah dengan Tri. Berpisah dalam jarak yang jauh. Nampak mudah tapi I bet you, seksa, sengsara dan takut bila hidup bersendirian, empunya badan saja yang tahu. Kalau tiada telur, jangan pernah berani cabar diri.

3. Juna, Juna, Juna
Bab Juna memang tidak akan habis. Juna makan, Juna tonggeng, Juna mandi, Juna baru bangun tidur, pampers Juna londeh. Memang tiada benda lain ke Fynn nak kongsikan? Bersepah gambar pasal Juna dan kadang kadang ada sikit gambar Tri bermisai seringai.

Bagi saya, bab Juna memang tidak akan habis sebab sebahagian Fynn itu juga adalah Juna. Ini bab ibu dan anak. Dan bila cakap pasal anak, itu satu perkara yang sangat sentimental. Semua orang tahu, cukup masa nanti Juna akan tahu siapa ibu bapa sebenar dia, siapa Fynn dan Tri sebenarnya tapi sebelum dia tahu semua itu, memang tak terbayang apa yang telah dicurah pada Juna.

Macam tengok drama kan? Tapi drama ini makan masa bertahun-tahun. Bila Juna meningkat remaja ke dewasa, pasti ada konflik. Dan saya yakin, bagi yang mengikuti kisah anak beranak ini, semua orang mahukan yang happy ending, bukan?

4. Berselindung
Kehidupan Fynn selalunya nampak happy sentiasa. Nampak sangat dia cuba berselindung daripada perkara yang dia tak mahu orang lain tahu. Mustahil ada rumah tangga yang bahagia macam dia. Itu semua wujud dalam cerita dongeng sahaja.

Tapi berselindung itulah perkara yang Fynn paling hebat sekali. Kadang-kala kita tidak perlu tunjukkan betapa sengsaranya hidup kita sebab kita tahu akan ada orang akan cakap – who the fuck cares about your life? Bila kita sembunyikan masalah, orang akan dapat lihat dari satu sudut sahaja dan mula akan menyoal perkara lain pula.

Bab bercakap pasal orang ini macam satu permainan yang tidak akan habis. Sebab apa tidak akan habis? Sebab zahirnya manusia itu untuk sentiasa bertanya dan mempersoalkan sesuatu. Dan jujurnya, hati manusia ini tidak akan pernah berasa puas.

5. Cakap Lebat
Kalau bab bercakap, Fynn paling hebat. Ada sahaja perkara yang dia nak sampaikan dan biasanya yang diutarakan mestilah berkaitan dengan kehidupan orang sekeliling. Cakap macam dah berpengalaman sangat.
The truth is, kadang-kala usia tak perlu nak buktikan kita lagi tahu itu semua. Kalau sudah berusia sekali pun tapi masih lagi tidak matang, tidak kena juga. Jika dilihat dari setiap apa yang dibincangkan Fynn, rata-rata dia bercakap melalui pengalaman dia sendiri.

How to move on, macam mana nak lupakan masa silam dan macam mana ada keberanian ambil risiko untuk perkara yang kita sendiri tidak tahu apa di depan.
Cakap lebat boleh tapi biarlah dengan apa yang kita lalui sendiri. Setakat cerita lebat tapi bila suruh buat, terkial-kial, liat.

Sebab zahirnya manusia itu untuk sentiasa bertanya dan mempersoalkan sesuatu. Dan jujurnya, hati manusia ini tidak akan pernah berasa puas

Jangan disembah puja makhluk Tuhan ini macam dia tidak berdosa. Dia cuma manusia biasa yang Tuhan hadirkan untuk memberi inspirasi atau mungkin juga untuk dicaci maki. Jangan persoalkan dia bertuah kalau kita sendiri tidak pernah berusaha. Memang jalan kehidupan ini penuh liku. Tapi kalau lahir ke dunia, kau disambut dengan emas, itu lain cerita, jalan cerita pasti berbeza.


dipetik dari vitdaily
Korang Pasti Tidak Percaya Selepas Lihat 8 Gambar Wajah Miss Universe 1965 Selepas 50 Tahun...

Korang Pasti Tidak Percaya Selepas Lihat 8 Gambar Wajah Miss Universe 1965 Selepas 50 Tahun...


Melihat wajah jelitawan ini selepas 50 tahun pasti membuatkan anda tergamam dan terkesima.

Ini kerana wajahnya masih sama malah kulitnya tampak muda dan anjal pada usianya kini, 67 tahun.

Apasra Hongsakula menjadi perhatian umum selepas memenangi ‘title’ Miss Universe pada tahun 1965, buat kali pertama dari Thailand.

Kini, gambarnya menjadi viral dalam media sosial kerana ramai tidak menyangka pada usia sekarang dia kelihatan masih muda dan tidak jauh beza semenjak anugerah yang dimenangi 50 tahun lalu.







Namun dengarnya, bagi mengekalkan kemudaan wajah dia melakukan pelbagai rawatan anti-penuaan berjumlah 2.5 juta Baht (RM 253,289)

Bagaimanapun, pengurus kepada Apasra menafikan khabar angin tersebut dan memberitahu wajahnya adalah asli dan hanya rambutnya sahaja diluruskan dan mungkin itu jadi penyebab ratu cantik itu kelihatan muda.

Ye ke.. korang rasa boleh percaya? - MYNEWSHUB.CC

Oleh: FARAH R
Inilah Sebab Kenapa 33 Askar Wanita Amerika Termengandung Di Iraq

Inilah Sebab Kenapa 33 Askar Wanita Amerika Termengandung Di Iraq


Askar wanita yang akan ke Iraq diarahkan Kementerian Pertahanan Amerika supaya membawa kondom. Ini kerana berlaku peningkatan kehamilan yang agak mebimbangkan semasa misi ketenteraan.

Ada juga iklan di dalam sebuah majalah tentera memberi amaran kepada askar wanita supaya mengambil perlindungan kerana terdapat 50 lelaki untuk setiap wanita.Peraturan ketenteraan di Amerika melarang askar mengadakan hubungan di kawasan perang.

Namun menurut cerita dari pegawai tentera, larangan itu diabaikan sekiranya hubungan itu berlaku antara askar berpangkat yang sama (same rank) dan juga jika tidak mendatangkan kesan kepada operasi. Inilah punca sebenarnya selain ratio 50 lelaki untuk 1 wanita.

Adakah wajar perkara ini berlaku pada pendapatan anda ? Memang Amerika punya style, tak boleh cakap apa dah.



Copyright © 2013 My Open Drafts 1 All Right Reserved